11:36 Σάββατο 20/04/2019
      
      
Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019, το νεοεκλεγέν Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών, συνήλθε σε σώμα, ως εξής:
Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019, το νεοεκλεγέν Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών, συνήλθε σε σώμα, ως εξής:
Το Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών, στις 31 Μαρτίου 2019, έκοψε την πίτα των μελών του, στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Η συμμετοχή των συμπατριωτών,...
Έφυγε σήμερα 23/03/2019 από την ζωή, στην Αμερική, η Ζατουνίτισσα Ελεούσα Γεωργ. Λεβέντη. Είχε γεννηθεί στην Ζάτουνα πριν 76 χρόνια, όπου το...
Σε ηλικία 92 χρόνων, έφυγε από την ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,...
Περισσότερα από 20 Ζατουνίτικα σπίτια άνοιξαν, αυτό το τριήμερο. Μάλιστα πολλοί έφεραν μαζί τους, φίλους και γνωστούς. Όμως… από όσους...
Απεβίωσε στην Αθήνα, μετά από περιπέτεια της υγείας του, ο Κώστας Τσοπανογιώργης. Ο αείμνηστος ήταν σύζυγος της Ζατουνίτισσας Βάσως...
  • Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019, το νεοεκλεγέν Δ.Σ του Συνδέσμου...
  • Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019, το νεοεκλεγέν Δ.Σ του Συνδέσμου...
  • Το Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών, στις 31 Μαρτίου 2019, έκοψε την πίτα των μελών του, στο Ξενοδοχείο...
  • Έφυγε σήμερα 23/03/2019 από την ζωή, στην Αμερική, η Ζατουνίτισσα Ελεούσα Γεωργ. Λεβέντη. Είχε...
  • Σε ηλικία 92 χρόνων, έφυγε από την ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του...
  • Περισσότερα από 20 Ζατουνίτικα σπίτια άνοιξαν, αυτό το τριήμερο. Μάλιστα πολλοί έφεραν μαζί τους,...
  • Απεβίωσε στην Αθήνα, μετά από περιπέτεια της υγείας του, ο Κώστας Τσοπανογιώργης. Ο αείμνηστος...

Η Πασχαλιά της Ζάτουνας, 2014.

Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 21:16

pasxa1Την φετινή Πασχαλιά, επισκέφτηκαν την Ζάτουνα, εκατοντάδες και ιδιαίτερα πολύ μικρά παιδιά που έφεραν μαζί τους οι γονείς τους. Από την Μεγάλη Πέμπτη, άρχισαν να στολίζουν τον Επιτάφιο η Ελένη Σχίζα και η Σούλα Κουγιούφα, με λουλούδια του χωριού. Προστέθηκαν και τα λουλούδια και τα στεφάνια που έφεραν από την Αθήνα οι Ζατουνίτισσες. Το αποτέλεσμα θαυμάσιο.

Μ. Παρασκευή: Από το πρωί, πένθιμα κτυπούσε η καμπάνα της Παναγίας, μέχρι το βράδυ. Ο καιρός δεν ήταν, κατά το πώς τον θέλει η παράδοση βροχερός, αλλά καθαρά χειμωνιάτικος. Κρύο, πολύ κρύο, βροχή και χαλάζι. Ψηλά στο Ζυγοβίστι και λίγο χιόνι! Όλα τα τζάκια και οι σόμπες αναμμένες, μαζί και τα καλοριφέρ όπου υπάρχουν. Επιστρατεύθηκαν, ίσως για τελευταία φορά μέσα στην χρονιά, τα παλτά! Όλοι το βράδυ φορούσαν παλτά και μπουφάν.

 

pasxa2«Η Ζωή εν τάφω», έψαλε ο π.

Δαμασκηνός και γύρο του οι Ζατουνίτες έψαλαν μαζί του τα υπόλοιπα εγκώμια. Εκτός από τον Κώστα Σπανόπουλο, που είχε βοηθό του τον Θανάση Λάλο από τον Βλόγγο,-τον ψηλό-  (γιατί στον Βλόγγο δεν είχε εκκλησία¨), έψαλαν οι Δημήτρης Κινινής, Γιώργος Τέρρης, Κωστής Μπιτούνης, Νικόλης Φίλης καθώς και κάποιοι άλλοι από το εκκλησίασμα. Ο καιρός επέτρεψε να γίνει η περιφορά του Επιταφίου, που έφτασε μέχρι τον Άγιο Γεώργιο. Τον εσταυρωμένο κρατούσε ο Αντώνης Ζαχαριουδάκης (εγγονός του Αλέκου Μπούτσικα) και την εικόνα της Παναγίας ο αδελφός του Αλέκος, ενώ την εικόνα του Χριστού ο Γιώργος Ρωμανός. Τον Επιτάφιο μετέφερε ο Γιάννης Παν. Μπιτούνης με τον γιο του Παναγιώτη, ο Νίκος Παπανικολάου και ο Τέρρης Γιάννης.

 

pasxa3Μ. Σάββατο:  Το ξημέρωμα, ώρα 9,  η θερμοκρασία ήταν μόλις 3 βαθμούς και υπήρχε ψιλόβροχο, που επικράτησε όλη την ημέρα. Γύρο στις 10 μ.μ. κτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες και οι Ζατουνίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην εκκλησία. Ο π. Δαμασκηνός είχε φορέσει τα εορταστικά του άμφια και κρατούσε λαμπάδα στολισμένη με κορδέλες κόκκινες. Οι επίτροποι όλοι παρόντες και πρόθυμοι επί το έργο τους. Όλοι μαζί. Τα παλαιότερα και τα νεώτερα μέλη.  Δημητσανίτες, που προτιμάνε το χωριό μας για Ανάσταση, καθότι στην Δημητσάνα γίνεται στην ώρα της και καθυστερεί …λίγο.

Με το «Δεύτε λάβετε φως», όλοι έτρεξαν, μικροί μεγάλοι, να πάρουν το φως. Πρώτος που το πήρε ήταν ο Χαράλαμπος Τσέτουρας. Με το «Χριστός Ανέστη» έπεσαν πολλά βεγγαλικά και βαρελότα. Θυμίζοντας άλλες εποχές… Όλοι με το Αναστάσιμο φως στα χέρια κατευθύνθηκαν στα σπίτια τους, αλλάζοντας ευχές ο ένας με τον άλλον.

Ανήμερα το ΠΑΣΧΑ: Ο ήλιος έπαιζε όλη την ημέρα κρυφτούλι  με τα σύννεφα αλλά επέτρεψε το ψήσιμο.
Εκείνο που χαρακτήρισε το φετινό Πάσχα στη Ζάτουνα ήταν, το πολύ κρύο και, τα πάρα πολλά μικρά παιδιά που είχαν φέρει μαζί τους οι γονείς τους. Οι δε επισκέπτες ενθουσιάστηκαν από τις μελωδίες των κοτσυφιών. Οι δύο Ξενώνες ήταν γεμάτοι.
{Από την Ζάτουνα, Πασχαλιάτικα, πέρασε και ο γνωστός της μόδας Λάκης Γαβαλάς}.

Συμπατριώτες που και αν βρίσκεται, από την Ζάτουνα, σε όλους σας  

Χ ρ ι σ τ ό ς      Α ν έ σ τ η.

pasxa4

 

pasxa5

pasxa6

pasxa7

pasxa8

pasxa9

pasxa10pasxa11

Διαβάστηκε 1038 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 22:00