12:27 Τρίτη 18/06/2019
      
      
Φυσικά για όσους είχαν τριήμερο! Πριν κάποια…χρόνια η ημέρα αυτή ήταν η εορτή του Συνδέσμου Ζατουνιτών, που την εόρταζαν με...
Σε έγγραφο της Ιεράς Μονής Φιλοσόφου, με ημερομηνία 20 Μαρτίου 1836, διαβάζουμε ότι τότε Ηγούμενός της Παρθένιος, σε δημοπρασία αγόρασε...
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα: arcadiaportal.gr, και την επικοινωνία που ειχε με τον ανάδοχο της κοινοπραξίας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, κ. Γιάννη...
  Δήμος Γορτυνίας: Δήμαρχος εξελέγη ο Στάθης Κούλης. (περίπου 70%) Περιφερειάρχης εξελέγη: Ο κ. Νίκας. Εκλογικό τμήμα Ζάτουνας:...
Βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα και, το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει οριστικά!
Εγγεγραμμένοι 308 (πάνω από 100 από αυτούς πεθαμένοι!). Ψήφισαν 105   έγκυρα 103   Άκυρα 2 Έλαβαν:
Όλοι εμείς είμαστε απόγονοι κάποιων συμπατριωτών μας, που γεννήθηκαν και έζησαν στην Ζάτουνα, αποκτώντας την δική τους οικογένεια,...
  Ο αριθμός των υποψηφίων συνδυασμών (δημάρχων), είναι 7, που σημαίνει ότι θα υπάρξει και δεύτερη Κυριακή εκλογών, ανάμεσα στους δύο...

Εκδηλώσεις, στη Μελισσόπετρα και την Στεμνίτσα, από την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως.

Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 23:30

EYSEBIOSΑρκετές φορές, όταν για πρώτη φορά επισκεπτόμαστε ένα τόπο, βλέπουμε σε κάποια κεντρικό σημείο να έχουν τοποθετήσει κάποια προτομή. Διαβάζουμε το όνομα ή και ακόμη ημερομηνία γέννησης και θανάτου και, τίποτα περισσότερο. Ρωτάμε κάποιο ντόπιο για να μάθουμε κάτι περισσότερο… Και χαιρόμαστε, όταν μαθαίνουμε τον λόγο για τον οποίο οι τοπικοί άρχοντες πήραν την σωστή απόφαση να τιμήσουν, αυτόν τον σημαντικό πατριώτη τους. Κάποιοι από εμάς φροντίζουμε αργότερα να μάθουμε περισσότερα στοιχεία γι’ αυτή την προσωπικότητα.

Ο πρόλογος αυτός, γίνεται γιατί η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, φρόντισε να ανταπεξέλθει στα οικονομικά έξοδα, -και με χορηγίες – για να τιμήσει δυο πολύ μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος και της Εκκλησίας, οι οποίες είχαν γεννηθεί στα γειτονικά χωριά μας. Μάλιστα, οι προτομές τους –μέσα από ανάγλυφες πλάκες- θα μαρτυρούν την καταγωγή τους και θα μας κάνουν γνωστό, το σπουδαίο έργο τους και ακόμη περισσότερο την σπουδαία προσωπικότητά τους.

Θα σκιαγραφήσουμε, με λίγα λόγια την κάθε προσωπικότητα ξεχωριστά, αντλώντας στοιχεία από επιλεκτική βιβλιογραφία. Ο ένας είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Ματθόπουλος και ο άλλος ο καθηγητής Πανεπιστημίου Παναγιώτης Τρεμπέλας. Είναι και οι δυο τους λίγο γνωστοί και ακόμη στους περισσότερους τελείως άγνωστοι. Η κίνηση της Ιεράς Μητρόπολής, μας δίνει την δυνατότητα να προσεγγίσουμε και τις δυο αυτές προσωπικότητες και μέσω των ανάγλυφων στηλών – προτομών τους- να προκαλούν θετικά τις επόμενες γεννεές.

 

 π. ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΜΑΤΘΟΠΟΥΛΟΣ

MATHOPOULOSΤο βαπτιστικό του όνομα ήταν Βασίλειος. Γεννήθηκε στο διπλανό μας χωριό, την Μελισσόπετρα, που ονομαζόταν Τρεσταινά. Αν και φιλάσθενος, από μικρός αφοσιώθηκε στην εκκλησία. Παρά τις αντιρρήσεις του Ηγουμένου Ιγνατίου Λαμπρόπουλου, σε ηλικία 14 χρόνων, έγινε δεχτός στην Ιερά Μονή του Σπηλαίου. (Ας σημειωθεί ότι σ’ αυτό το ιστορικό Μοναστήρι είχε διατελέσει Ηγούμενος ο Ζατουνίτης π. Ιερόθεος Πετρόπουλος, ο οποίος ήταν ταμίας της Φιλικής Εταιρείας). Σε ηλικία 21 χρόνων χειροτονήθηκε Διάκονος. Στο μοναστήρι μελέτησε Έλληνες συγγραφείς και τους Πατέρες της Εκκλησίας. Στη συνέχεια γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή. Το 1872, ως Διάκονος και μαθητής Γυμνασίου στην Αθήνα, παίρνει άδεια από τον Μητροπολίτη Αθηνών Φιλόθεο για να κηρύττει. Δεν ήθελε με τα κηρύγματά του να εντυπωσιάζει και να τέρπει την ακοή των χριστιανών, αλλά να αιχμαλωτίζει τις ψυχές και να ενδυναμώνει τους πνευματικούς τους αγώνες.

Ήταν 27 χρόνων, όταν με έγκριση της Ιεράς Συνόδου χειροτονήθηκε ιερέας. Είχε δείξει αρετή και πνευματική ωριμότητα και σε δυο χρόνια ορίστηκε και πνευματικός. Τον παίρνει κοντά του ο Μητροπολίτης Πατρών και Ηλείας, Ιερόθεος Μητρόπουλος, ο οποίος ήταν συμπατριώτης του και θείος του. Γίνεται σύμβουλος, οδηγός του. Εκεί δεν ασχολήθηκε με τα διοικητικά, παρά βοηθούσε στα πνευματικά. Για την εποχή του ξεχωρίζει, γιατί είναι γνωρίζει όσο κανείς άλλος κληρικός την Αγία Γραφή και ιδιαίτερα την Καινή Διαθήκη. Το ιεραποστολικό του έργο τεράστιο, αν και αντιμετώπιζε προβλήματα. Το 1895, έλαβε άδεια από την Ι.Σ να κηρύττει σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα και εκτός αυτής. Ταξίδεψε αρκετές φορές. Πραγματοποίησε ιεραποστολικές περιοδείες σε Κρήτη, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε Μεσολόγγι (το 1906 πραγματοποίησε 96 ομιλίες), Πάτρα άπειρες φορές έκανε ομιλίες, Πύργο, Αγρίνιο, Λάρισα, Βόλο, Αίγιο. Οι εφημερίδες τις εποχής κάνουν συνεχώς αναφορές στο ιεραποστολικό του έργο. Η εφημερίδα «Βραδυνή» έγραψε: «… Όλη η Ελλάς ευεργετήθη πνευματικώς.. από την ευγενή διδασκαλίαν του και ακόμη περισσότερον από το παράδειγμα της αγίας ζωής του».

… το 1907, σταμάτησε τις περιοδείες του και ασχολήθηκε με την οργάνωση μιας μικρής ιεραποστολικής αδελφότητας θεολόγων, δημιουργώντας συγχρόνως και μια σχολή ιεροκηρύκων, για να υπάρχει συνέχεια στο έργο του. Ένας από τους πρώτους αδελφούς του Κοινοβίου, ήταν και ο Παναγιώτης Τρεμπέλας, για τον οποίο θα γίνει αναφορά πιο κάτω. Για να διαδίδετε το κήρυγμα γραφτό και να μένει, εκδίδει το περιοδικό «ΖΩΗ», που το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 7-7-1911. Το περιοδικό αυτό κυκλοφορούσε και κυκλοφορεί στις ενορίες όλης της Ελλάδας, με συνδρομές. Την διακίνησή του στη Ζάτουνα, την έκαναν τα παιδιά του παπά-Τάκη Ηλιόπουλου.

Παρά την ηλικία του και, την επισφαλή υγεία του επικοινωνούσε με επιστολές συνεχώς με τα πνευματικά του παιδιά. Τα συμβούλευε, τα ενθάρρυνε εμπνέοντάς τα ζήλο ιεραποστολικό. Υπήρξε άριστος παιδαγωγός. Δεν δίσταζε να υποδεικνύει λάθη, αδυναμίες, και όλα αυτά με ενθαρρυντικά λόγια. Ο Άγιος Νεκτάριος έλεγε: «Να πηγαίνετε στον πατέρα Ευσέβιο. Είναι άνθρωπος του Θεού.

Κοιμήθηκε στις 29 Ιουλίου 1929.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκός, στον επικήδειο του μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Υπήρξεν η ενσάρκωσις της αρετής, της αυταπαρνήσεως, της αγάπης και της μετριοφροσύνης…»

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σκιαγραφήσει κάποιος –και μάλιστα μέσα σε λίγες γραμμές- τον σεπτό Ευσέβιο. Όλοι όσοι τον γνώρισαν και έγραψαν για αυτόν, μίλησαν με σεβασμό, ευλάβεια και ευγνωμοσύνη. Υπήρξε ο καλόγερος της υπομονής, της αγάπης, της ελπίδας, ανεξίκακος και υποχωρητικός παρά τα όσα πέρασε μέσα στους κόλπους της εκκλησίας. Οι μελετητές του πλούσιου συγγραφικού έργου του, πολλά έχουν να ωφεληθούν από την πολιτεία και την ενάρετη βιωτή του.

Δίκαια η Μητρόπολή μας, τον τιμά στη γενέτειρά του Μελισσόπετρα, με την προτομή του, τα αποκαλυπτήρια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, μετά τον εσπερινό που θα τελεστεί από τον Σεβασμιότατο κ. Ιερεμία, στις 6 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ

TREMPELASΓεννήθηκε το 1886, στη Στεμνίτσα. Και όταν τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, όλη η οικογένεια μετοίκησε στην Πάτρα, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Στεμνίτσα και Πάτρα τις είχε και τις δυο εξ ίσου μέσα στην καρδιά του. Αργότερα γράφτηκε στη Θεολογική   Σχολή Αθηνών, όπου στη συνέχεια αναγορεύτηκε Διδάκτωρ. Έμαθε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά, και παρακολουθούσε την ξενόγλωσσο θεολογική γραμματεία. Για κάποιους λόγους δεν μετέβηκε στο εξωτερικό για μετά εκπαίδευση.

Το 1918, γίνεται Τακτικός καθηγητής στην έδρα της Ιστορίας των Ομολογιών. Δεν αποδέχτηκε τον διορισμό, μετά από συμβουλή του Ευσέβιου Ματθόπουλου. Το 1939, γίνεται Τακτικός καθηγητής Πρακτικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1957. Υπήρξε στενός συνεργάτης του συμπατριώτη του π. Ευσεβίου Ματθόπουλου, όπου μαζί ίδρυσαν την Αδελφότητα «Ζωή» και το περιοδικό, του οποίου υπήρξε συντάκτης από το 1911-1959. Το 1960 εντάχτηκε στην Αδελφότητα «Σωτήρ», έχοντας διαφωνήσει με την «Ζωή».

Το 1967, αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτωρας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1976, Τακτικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρνήθηκε να γίνει Ακαδημαϊκός. Η συγγραφική του παραγωγή είναι τεράστια, και μοναδική στη Θεολογία. Υπήρξε ο πιο πολυγραφότατος Θεολόγος, από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Πολλοί τον συγκρίνουν, ως προς την έκταση του έργου του και το περιεχόμενό, με τους Μεγάλους Εκκλησιαστικούς Πατέρες. Έχει χαρακτηριστεί, ως :   «Ο Λέων της Ορθοδοξίας». Ο χαρακτήρας του ήταν ζωηρός, βίαιος κάποιες φορές, ορμητικός θυελλώδης αλλά φοβερά συναισθηματικός. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος υπήρξε κατανοητός στον τρόπο διατυπώσεως και απαράμιλλος στη διδασκαλία. Στην έδρα μεγαλοπρεπής και συγχρόνως απλός. Υπήρξε ο ανανεωτής της Ορθοδόξου Θεολογίας. Με δυο λόγια υπήρξε ο αγωνιστής θεολόγος, που έθεσε την ευφυΐα την επιστήμη και το συγγραφικό του τάλαντο, στην υπηρεσία της στρατευόμενης Εκκλησίας.

TREMPΜετά από τρεις μήνες περίπου νοσηλείας , έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 χρόνων, στις 18 Νοεμβρίου 1977. Η νεκρώσιμος ακολουθία ψάλθηκε την επομένη από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθήνας. Προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, δεκάδες Μητροπολίτες, καθηγητές Πανεπιστημίου, και εκφωνήθηκαν πολλοί λόγοι. Ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Στεμνίτσα, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, προστατεύοντος του Σεβασμιοτάτου κ. Ιερεμία και στη συνέχεια θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του τέκνου της Στεμνίτσας Παναγιώτη Τρεμπέλα, που θα κοσμεί την γενέτειρά του.

Διαβάστηκε 1439 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 23:43