Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΤΟΥΝΙΤΗ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟ ΣΤΑΪΚΟ

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 21:47

 

nauplio39Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, το Ναύπλιο εορτάζει την απελευθέρωση της πόλης και την απελευθέρωση του Κάστρου του Παλαμηδίου, από τον Ζατουνίτη Χιλίαρχο Στάϊκο Σταϊκόπουλο και τα παλληκάρια του. Ο εορτασμός είναι τριήμερος. Έτσι και φέτος το Ναύπλιο εόρτασε πανηγυρικά, την 191Η  επέτειο και, σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Ζατουνιτών, όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο.


Την Παρασκευή 22/11 εόρτασαν τα σχολεία, όπου και έκαναν κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Στάϊκου.

Το Σάββατο, 23/11 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο «Βουλευτικό» από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ». Εδώ μίλησε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών, Γιάννης Δρούλιας, για τον συμπατριώτη του Στάϊκο Σταϊκόπουλο.
Την Κυριακή τελείται Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα μέσα στο κάστρο, παρουσία των αρχών. Όμως αυτή την Κυριακή, 24/11, ο καιρός ήταν έντονα βροχερός και η Δοξολογία τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Άγημα στρατού παρέλαβε από την Δημαρχία την εικόνα του Στάϊκου, ενώ η πάντα του δήμου παιάνιζε εμβατήρια και την μετέφερε στην εκκλησία, όπου ψάλθηκε Δοξολογία και η Φιλόλογος του Λυκείου Κρανιδίου κα Καχριμάκη Παναγιώτα, μίλησε για το πάρσιμο του κάστρου, τα γεγονότα της εποχής και φυσικά για τον ανδρείο Ζατουνίτη Σταϊκόπουλο.

Μετά την Δοξολογία, {ως εκ θαύματος ο καιρός άλλαξε για μισή ώρα και βγήκε ήλιος}, μπροστά στον Ανδριάντα του Στάϊκου ψάλθηκε τρισάγιο στη μνήμη του και των παλληκαριών του. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γιάννη Ανδριανό, από τον Αντιπεριφερειάρχη, από τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, από τον Πρόεδρο του συλλόγου «Παλαμηδης» και από τον Πρόεδρο του συλλόγου «Ο ΝΑΥΠΛΙΟΣ», τον Πρόεδρο των Αρκάδων Αργολίδας.

Εκ μέρους της γενέτειρας του Στάϊκου Σταϊκόπουλου Ζάτουνας, στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών κ. Γιάννης Δρούλιας.
Το απόγευμα δόθηκαν τα μετάλλια στους αθλητές του Παλαμηδίου δρόμου, που είχε πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, και παραδοσιακό συγκρότημα χόρεψε τοπικούς χορούς.

Η παρουσία των Ζατουνιτών, μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, λόγω και της κακοκαιρίας, αλλά φάνηκε για μια ακόμα φορά, ότι οι Ζατουνίτες δεν ξεχνούν τον δικό τους Σταϊκούλη, όπως τον φώναζε η Μπουμπουλίνα. Την Κυριακή, όπως πληροφορηθήκαμε, είχε σημαιοστολιστεί και η Ζάτουνα συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αδελφής πόλης του Ναυπλίου.

nauplio60  
 Ζατουνίτες…. (όσοι αψήφησαν την βροχή)  μπροστά στον Ανδριάντα του Σταϊκόπουλου.  
nauplio38  
Άγημα στρατού περιφέρει την εικόνα του Στάϊκου Σταϊκόπουλου, στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.  
 nauplio31  
 Η εικόνα του Στάϊκου, εξέρχεται της εκκλησίας. Άγημα στρατού αποδίδει τιμές.  
nauplio51  
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών, καταθέτει στεφάνι στον ανδριάντα του Ζατουνίτη Στάϊκου Σταϊκόπουλου.  
nauplio43  
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών, Γιάννης Δρούλιας, ανάμεσα στις Αρχές που κατάθεσαν στεφάνι. (Δήμαρχο, Υπουργούς, Αντιπεριφερειάρχη..)  
nauplio59  
Ζατουνίτες…. (όσοι αψήφησαν την βροχή)  μπροστά στον Ανδριάντα του Σταϊκόπουλου.Η Μαριγώ Μανιατάκου, ο αδελφός της Τάκης Μανιατάκος με την γυναίκα του μπροστά στον Ανδριάντα του Σταϊκόπουλου. Το σπίτι του Σταϊκόπουλου στη Ζητούν, είναι και πατρικό των αδελφών Μανιατάκου.
 

 

Διαβάστηκε 2157 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 22:14