11:57 Σάββατο 20/04/2019
      
      
Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019, το νεοεκλεγέν Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών, συνήλθε σε σώμα, ως εξής:
Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019, το νεοεκλεγέν Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών, συνήλθε σε σώμα, ως εξής:
Το Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών, στις 31 Μαρτίου 2019, έκοψε την πίτα των μελών του, στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Η συμμετοχή των συμπατριωτών,...
Έφυγε σήμερα 23/03/2019 από την ζωή, στην Αμερική, η Ζατουνίτισσα Ελεούσα Γεωργ. Λεβέντη. Είχε γεννηθεί στην Ζάτουνα πριν 76 χρόνια, όπου το...
Σε ηλικία 92 χρόνων, έφυγε από την ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,...
Περισσότερα από 20 Ζατουνίτικα σπίτια άνοιξαν, αυτό το τριήμερο. Μάλιστα πολλοί έφεραν μαζί τους, φίλους και γνωστούς. Όμως… από όσους...
Απεβίωσε στην Αθήνα, μετά από περιπέτεια της υγείας του, ο Κώστας Τσοπανογιώργης. Ο αείμνηστος ήταν σύζυγος της Ζατουνίτισσας Βάσως...
  • Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019, το νεοεκλεγέν Δ.Σ του Συνδέσμου...
  • Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019, το νεοεκλεγέν Δ.Σ του Συνδέσμου...
  • Το Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών, στις 31 Μαρτίου 2019, έκοψε την πίτα των μελών του, στο Ξενοδοχείο...
  • Έφυγε σήμερα 23/03/2019 από την ζωή, στην Αμερική, η Ζατουνίτισσα Ελεούσα Γεωργ. Λεβέντη. Είχε...
  • Σε ηλικία 92 χρόνων, έφυγε από την ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του...
  • Περισσότερα από 20 Ζατουνίτικα σπίτια άνοιξαν, αυτό το τριήμερο. Μάλιστα πολλοί έφεραν μαζί τους,...
  • Απεβίωσε στην Αθήνα, μετά από περιπέτεια της υγείας του, ο Κώστας Τσοπανογιώργης. Ο αείμνηστος...

Νικόλαος Μουτσόπουλος

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 23:26

nikos moutsopo

Σε ηλικία 92 χρόνων, έφυγε από την ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μουτσόπουλος, αναστηλωτής της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησάκι των Πρεσπών.

Ήταν γεννημένος στην Αθήνα, το 1927, με καταγωγή από την Στεμνίτσα, έχοντας προς πάππου τον λόγιο Δημητσανίτη Ευθύμιο Καράκαλο.

Ήταν σύζυγος της Ζατουνίτισσας Μινιώς Αθαν. Θανοπούλου, όπου είχαν αποκτήσει δυο παιδιά και χάρηκε να δει εγγόνια.

Είχε δίπλωμα Θεολογίας και μεταπτυχιακές σπουδές στην Σορβόνη. Το 1958, σε ηλικία μόλις 31 χρόνων, εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στην έδρα Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας του ΑΠΘ. Ασχολήθηκε με την Βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική και μελέτη. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1980), της Ακαδημίας στην Νεάπολη Ιταλίας (1981), εταίρος της Βουλγάρικης Ακαδημίας Επιστημών Σόφιας (1985), έχοντας τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο της, Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Σόφιας, Φιλιππουπόλεως, Δημοκριτίου Πανεπιστημίου. Επίτιμος δημότης πολλών πόλεων στην Βόρειο Ελλάδα, η οποία με τις αναστηλώσεις και τις ανασκαφές του, του οφείλει πολλά. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του οφείλει η πόλη της Βέροιας, στην οποία χάρισε το πολύτιμο αρχείο του και την βιβλιοθήκη του.

Τιμήθηκε ως, «Μέγας Άρχων, της καθ’ ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου» (19/3/1967). Είχε εργαστεί και ως υπεύθυνος για την αναστήλωση του Παναγίου Τάφου. Τον είχαν χαρακτηρίσει ως «Προσωπικότητα μυθική», «Προσωπικότητα ανθρωποκεντρική – αναγεννησιακή».

Πολυγραφότατος, με 550 τίτλους βιβλίων, έχοντας αφήσει την σφραγίδα του στην επιστήμη του και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, στην οποία αφιέρωσε ολάκερη την ζωή του. Κατέγραφε άγνωστα μνημεία, ταπεινά λαϊκά κτίσματα, καλλιεργώντας έτσι δεξιότητες πολλών γενεών αρχιτεκτόνων. Ένα από τα εκατοντάδες έργα του, φέρει τον τίτλο: ΄»Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ Της ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ» (1956).

Ο κορυφαίος καθηγητής, με τις αμέτρητες τιμές, κατ’ επιθυμία του κηδεύτηκε στην Θεσσαλονίκη, σε στενό οικογενειακό κύκλο στις 15 Μαρτίου 2019.

nikos moutsopoulos 1

 

Διαβάστηκε 83 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 23:28
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λιγοστεύουμε… Απώλεια… »