23:53 Σάββατο 17/08/2019
      
      
Στο εκλογικό τμήμα Ζάτουνας οι εγγεγραμμένοι είναι 138.
Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών, στις 2 Ιουλίου 2019, συζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων και τα κάτωθι θέματα.
Το Δ.Σ του Συνδέσμου Ζατουνιτών, με ομόφωνη απόφασή του, κάνει γνωστό στους συμπατριώτες και φίλους των, ότι αδυνατεί να οργανώσει το...
  ΈΦΥΓΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΖΩΉ, ΣΕ ΗΛΙΚΊΑ 87 ΧΡΌΝΩΝ, Ο Μαρκιώτης Παναγιώτης Διαμαντόπουλος. Σεβαστός και αγαπητός από όλους τους συμπατριώτες του....
Φυσικά για όσους είχαν τριήμερο! Πριν κάποια…χρόνια η ημέρα αυτή ήταν η εορτή του Συνδέσμου Ζατουνιτών, που την εόρταζαν με...
Σε έγγραφο της Ιεράς Μονής Φιλοσόφου, με ημερομηνία 20 Μαρτίου 1836, διαβάζουμε ότι τότε Ηγούμενός της Παρθένιος, σε δημοπρασία αγόρασε...
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα: arcadiaportal.gr, και την επικοινωνία που ειχε με τον ανάδοχο της κοινοπραξίας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, κ. Γιάννη...

ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΖΑΤΟΥΝΑΣ

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 22:12

(Σημ: Πατήστε το «διαβάστε περισσότερα» για να διαβάσετε όλο το κείμενο, μέχρι τέλους, όπου υπάρχουν όλα τα καλοκαιρινά νέα, μικρά και Μεγάλα!).

Μας τελείωσε και ο φετινός Αύγουστος, (2017), με τα πολύσπορα σύκα του και τα τόσα άλλα φρούτα. Ένας Αύγουστος πάρα πολύ ζεστός, από πλευράς θερμοκρασίας και για τα χωριά μας, με το τόσο υψόμετρό τους! Και πάρα πολύ καλοκαιρινή κίνηση στο χωριό. Μεγάλη επισκεψημότητα είχε το Ξενοδοχείο και οι δύο Ξενώνες, όλο το καλοκαίρι. Ένας Αύγουστος με χαρές, γιορτές, πανηγύρια και με παντοτινούς   χωρισμούς. Ας δούμε την …ζωή της Ζάτουνας και τα γεγονότα της, με την σειρά, από εκεί που είχαμε μείνει, σαν ιστοσελίδα, από τα τέλη του Ιουλίου, καθ’ ότι το χωριό μας, δεν έχει ακόμη σύνδεση με internet, με αποτέλεσμα να μην υπήρχε η άμεση επικοινωνία!

Θάνατοι:

(*) Απεβίωσε στο «Αττικό» Νοσοκομείο των Αθηνών, στις 15 Αυγούστου η Γκόλφω Κάζαγλη, σε ηλικία 92 χρόνων. Η δε κηδεία της έγινε δέκα ημέρες μετά, στο Γ’ Κοιμητήριο Αθηνών. Η δε πληροφορία του θανάτου της έφτασε στη Ζάτουνα, από σύμπτωση, δυο εβδομάδες μετά.

(**) Απεβίωσε στην Αθήνα, στις 3 Αυγούστου, όπου και ετάφη η Ελένη Κολοκοτρώνη- Ηλιοπούλου, (Πετρόγιαννη), σε ηλικία 92 χρόνων.

(***) Απεβίωσε στην Αθήνα ανήμερα της Παναγίας και, ετάφη την επομένη στη γενέτειρά της η Βάσω Δρούλια – Σεϊνίδη, σε ηλικία 80 χρόνων.

_* Αναλυτικά όλες οι ειδήσεις στο καλοκαιρινό φύλλο της τοπικής εφημερίδας «Ζάτουνα», η οποία κυκλοφορεί με συνδρομές, χωρίς διακοπή 30 χρόνια*-

Εκδηλώσεις…

Το καλοκαίρι στη Ζάτουνα, ξεκινά με την εορτή του Προφήτη Ηλία, όπου και φέτος πραγματοποιήθηκε Λειτουργία, εκεί ψηλά στο βουνό. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις είναι αρκετές μέσα στο καλοκαίρι. Της Αγίας Παρασκευής, λίγο πριν φτάσουμε στον Βλόγγο. Κάθε χρόνο αρκετοί Ζατουνίτες εκκλησιάζονται εδώ. Λειτούργησε ο π. Λεωνίδας και έψαλαν οι καλόγριες της Ζάτουνας, όπως επίσης λίγες ημέρες μετά στον Άγιο Χαράλαμπο. Εδώ τελέστηκε το 40ήμερο μνημόσυνο του Απόστολου Ρωμανού. Πάντα στις 2 Αυγούστου εορτάζει η μικρή εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, όπου έχει οικοδομήσει η Μοναστική Κοινότητα της Ιεράς Μονής, Αγίου Νεκταρίου Γαργηττού στην Αθήνα, της οποίας κτήτωρ ο Ζατουνίτης Επίσκοπος Αρσινόης Στέφανος. Η Ηγουμένη Θεονύμφη και η συνοδεία της, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσέφεραν όπως κάθε χρόνο πλούσιο κέρασμα στο εκκλησίασμα.

     Το πανηγύρι της Ζάτουνας: Ο ιερέας της Ζάτουνας, π. Δαμασκηνός, πραγματοποιούσε όλο τον Αύγουστο παρακλήσεις στην εκκλησία της Παναγίας της Ελοβίτισσας. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία το εκκλησίασμα ήταν πάρα πολύ. Χρόνια είχε να γεμίσει η εκκλησία. Ο Σύνδεσμος μετά την λειτουργία, κέρασε το εκκλησίασμα, με γλυκά, αναψυκτικά κ.ά. Το βράδυ είχε οργανώσει ο Σύνδεσμος το πανηγύρι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Περισσότεροι από 300 παρευρέθηκαν και διασκέδασαν με την καλοψημένη γουρνοπούλα. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και όλα τα μέλη εργάστηκαν για την επιτυχημένη πράγματι διοργάνωσή του. Πρέπει να αναφερθεί ότι είχαν προκύψει πολλά οργανωτικά εμπόδια, πρωτόγνωρα για παραδοσιακό πανηγύρι χωριού και, όχι για κάποια επαγγελματική εκδήλωση. (Ασφάλιση στο ΙΚΑ οργανοπαικτών, εφορία, άδεια αστυνομίας… για να υπάρχει νομιμότητα).

   Του Αγίου Κωνσταντίνου: Καθιερώθηκε από πέρυσι, το πρώτο Σάββατο μετά της Παναγίας, να εορτάζουν οι Ζατουνίτες τον Άγιο Κωνσταντίνο. Αρκετό το εκκλησίασμα και κέρασμα μετά στο «Νερούλι», όπου είχαν φροντίσει γυναίκες του χωριού. Υπήρχε και λοταρία, αρνί δωρεάν της Αννέτας Λάλου και τυρί φέτα προσφορά του Μοναστηριού Αιμυαλών.

Του Φιλοσόφου: Με την σκιά της σοβαρότατης υγείας του Οικονόμου της Μονής, Παν. Αρχ. π. Θεοφίλου, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Πατρών, εόρτασε το χιλιόχρονο μοναστήρι. Εδώ οι πατέρες από τα μοναστήρια Προδρόμου και Αιμυαλών και άλλοι ιερείς.

Του Αγίου Φανουρίου: Λίγο πριν την Αράχοβα, υπάρχει ναός του αγίου, κτισμένος σε χωράφι που δώρισε ο Ζατουνίτης συμβολαιογράφος, Δημήτρης Θανόπουλος. Λειτούργησε ο π. Γιώργης Τσίτουρας, από Ράφτη. Οι εκκλησιαζόμενοι (103), από όλα τα γειτονικά χωριά.

Έκλεισαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, με την εορτή της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη, μέσα στην Ζάτουνα. Οι εναπομείναντες καλοκαιρινοί επισκέπτες της Ζάτουνας, με τους μονίμους ανέβηκαν στην εκκλησία. Η Χρυσάνθη Σαντούρη στο διπλανό σπίτι της, προσέφερε κέρασμα. Η Λούλα Δάρρα, στην οποία οφείλετε η ανακαίνιση της εκκλησίας, δεν παρευρέθηκε, αλλά άκουσε τις ¨φωνές¨ - όπως λέει από το σπίτι της. Τα γεράματα δεν της επιτρέπουν εξόδους!

     Σύντομα νέα…

Με φροντίδα του Συνδέσμου Ζατουνιτών, καθαρίστηκαν οι δρόμοι, ασπρίστηκαν τα δένδρα, αντικαταστάθηκε ο φωτισμός στο σιντριβάνι, το οποίο χρήζει επισκευής! Η δε Παιδική Χαρά, φέτος αναστέναξε, από τα πολλά παιδιά και τις πολύωρες επισκέψεις τους. Υπάρχει πρόταση συμπατριώτη μας, για ανακαίνισή της.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος τέλεσε μνημόσυνο μπροστά στην προτομή του Λάμπρου Νικητόπουλου, στο Τσουράκι Ηλείας. Ο π. Δαμασκηνός κάθε χρόνο ακολουθεί τους Ζατουνίτες, σε αυτή την εκδήλωση ευγνωμοσύνης και τιμής. Ο Λάμπρος Νικητόπουλος ήταν γιος της Ζατουνίτισσας Αικατερίνης Αθ. Σουλελέ, και έπεσε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας κατά την τούρκικη εισβολή. Περισσότερα στην 1η σελίδα της έντυπης εφημερίδας «Ζάτουνα».

   Γειτονικά πανηγύρια: Το πανηγύρι του Βλόγγου, το διοργάνωσε η Αδελφότητα, ανήμερα του Σωτήρος, του δε Μάρκου ο Αποστόλης Ρωμανός με την γυναίκα του Γιώτα. Υπήρχαν και στα δύο πανηγύρια ζωντανή μουσική. Στο Ζυγοβίστι δεν έγινε φέτος πανηγύρι.

   Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό, με την ταχύτητα που κινούνται μέσα στο χωριό, τα διερχόμενα αυτοκίνητα Ι.Χ (κυρίως) καθώς και αγροτικά. Κάποια λύση πρέπει να αναζητηθεί πριν συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός!

   Η Αιμιλία Ρωμανού, του Γιάννη και της Μαργαρίτας, μαθήτρια Λυκείου Βυτίνας, από την Ζάτουνα, μετά τις πρόσφατες εξετάσεις, εισήχθη στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Σχολή Φιλολογίας.

   Αναμένεται η καθυστερημένη απάντηση για το πόσιμο νερό Ζάτουνας. Εξέταση πραγματοποίησε η Περιφέρεια μετά από διαμαρτυρία του Συνδέσμου. Άμεσα θα σας ενημερώσουμε, γιατί…..

iliopoulou

iliopoulou

iliopoulou

Διαβάστηκε 1013 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 22:21